Jeśli więc chcemy, by ciało nasze ciągle wzrastało i rozmacniało się, musimy jeść dużo pokarmów, które w sobie to białko zawierają, a to tem więcej, im człowiek więcej pracuje, bo
praca człowieka osłabia i wysila. Wyobraź sobie miły czytelniku, że człowiek podobny jest do ogniska, a jak to ognisko, aby paliło się, ogrzewało i nie zgasło, musi być ciągle
drzewem zasilane, tak samo człowiek, który w ciężkiej pracy niejako spala się zużywa swoje siły, musi je wzmacniać i zasilać. Wzmocnić zaś i zasilić może tylko takimi pokarmami, w
których znajduje się białko, bo z niego, jak powiedzieliśmy, wytwarza się ciało ludzkie. Łatwo więc zrozumieć, że te pokarmy, które zawierają dużo białka, będą dla człowieka
najodpowiedniejsze i najpożywniejsze. Do takich należą z pokarmów roślinnych, o których teraz mówimy, przede wszystkim rośliny strączkowe tj. takie, których owoc zawarty jest w
strączku, a więc groch wszelkiego rodzaju tak okrągły jak i fasola, bób, soczewica, (wyka); następnie należą tu zboża, które zwykle siejemy, a więc: owies, żyto, jęczmień; w
reszcie tatarka, kukurydza, proso.
Każde ziarno, jak wiecie, składa się z łupki i jądra, które jest zwykle mączaste. Mączka ta nazywa się skrobią, czyli krochmalem, a spożyta służy do
wyrabiania w ciele naszem ciepła. W jądrze ziarnka znajduje się także stwardniałe białko, o którem wyżej mówiliśmy, a to w jednych ziarnkach jest go więcej, w drugich mniej. Obok
tego w niektórych ziarnach znajduje się jeszcze tłuszcz, np. w ziarnie lnianem, konopnem, a także w kukurydzy.
|